Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Kvartet kiparskih osobnosti u Galeriji "Idealni grad"

Newsletter prijava


Klikom na kućicu potvrđujete da dozvoljavate "Centru za Kulturu i Obrazovanje Susedgrad" da koristi vaš email u svrhu slanja promotivnih i drugih obavijesti (pozivi na koncerte, izložbe, predstave i druge aktivnosti) vezanih uz rad centra putem newslettera. Vaš email biti će korišten u web aplikaciji koja je u vlasništvu treće strane, vaša email adresa osim u tu svrhu nigdje drugdje neće biti korištena. Vašu dozvolu možete povući u bilo koje vrijeme, više informacija dobiti će te u svakom budućem newsletter-u koji će biti poslan od strane centra.

Upišite broj sa slike:

U organizaciji Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad, u Galeriji „Idealni grad“, Argentinska 5 (Gajnice) održat će se u petak, 04.10.2013. u 19 sati svečano otvorenje izložbe djela Vanje Radauša, Tomislava Ostoje, Stipe Sikirice i Kuzme Kovačića. Izložba nosi naslov Kvartet kiparskih osobnosti, a sve skulpture su iz Zbirke umjetnina Ujević.

Naš stalni vanjski suradnik Stanko Špoljarić o spomenutim autorima napisao je sljedeće:

 

Vanja Radauš predstavljen je na izložbi uglavnom djelima već legendarnog ciklusa  hrvatske umjetnosti “Panopticum  croaticum “  (1959 – 1961) u kojem je na dramatičan način, snažno do potresnosti prikazao prerano preminule velikane hrvatske  kulture i umjetnosti (A.G. Matoš, S.Raškaj, F.Krežma), dajući  ljuskovitoj  površini volumena  jaku ekspresivnu notu, s portretnošću likova  koja nadilazi puku opisnost. Razorena epiderma sukladna je sadržajnosti skulptura, rasapu općeljudskog kroz životni put pojedinca.

Tomislav Ostoja majstor je portretne figure i akta. Tako je izražajnošću volumena donio lik pape Ivana Pavla II, dajući mu u izrazu blagost svetosti. Kod ženskog akta putenošću oblika naznačio je senzualnost figura. U odmjerenosti forme i vidu anatomske redukcije Ostoja stilizacijom postiže uvjerljivost tjelesnog, erotičnost naznačenu kroz odnos činjeničnog i znaka. Karakterističnom silhuetom Ostoja definira volumen, vidljiv  u raznovrsnosti pogleda, odraza njegove umjetničke  maštovitosti.

Stipe Sikirica  predstavljen je djelima tematske raznovrsnosti. I alkar (konjanik)  i akt srodni su u čvrstoći svoje oblikovnosti, bliski monumentalnom i u komornosti, bliži epskom nego li lirskom, no s osjetljivošću za nenametljivu bljeskovitost  ploha. Sikirica odbacuje sve suvišno, te mu i detalji urastaju u  osnovno tkivo skulpture. U prikazu Krista javlja se i iskra ekspresije, prvenstveno kompozicijom lomne razvedenosti,  premda je i dalje zaobljenost forme  u prvom planu.

Kuzma Kovačić predstavljen je segmentom (uz portret F. Tuđmana), scenama biblijske inspiracije. Od poetičnosti betlehemskih jaslica, djelu složenog scenarija, do golgotskog  martirija u sceni Kristovog raspeća. Vibrantnošću površine s aktivnom ulogom svijetla, jedinstvom  oblikovne „zrnatosti“ pulsirajuće ekspresije, Kovačić je u sakralnoj umjetnosti dosegao  razinu iskrene upućenosti transcedentalnom, simbolično vidljivoj i u arhitektonici  crkvice,  izvedenoj u perforiranosti slikovite forme.

Ljiljana Barković - "Fragmentacije 4 - Slike i objekti"

OBJAVLJENO: 17.02.2021 10:36

26.2.2021. u petak, u galeriji „Idealni grad” otvara se prva ovogodišnja izložba. Umjetnica Ljiljana Barković predstavit će se s novim ciklusom radova pod nazivom "Fragmentacije 4 - Slike i objekti". Izložbu možete razgledati do 26. ožujka 2021. godine, radnim danom galerije od 10,00 do 18,00 sati. Ulaz je slobodan! Dobro nam došli! Molimo Vas da se prilikom programa pridržavate epidemioloških mjera zaštite od COVID-19, u skladu s Odlukom Stožera civilne zaštite Grada Zagreba.

POZIV NA ONLINE IZLOŽBU „MOJE BOŽIĆNO DRVCE“

OBJAVLJENO: 21.12.2020 13:18

Fotografirajte Vaše božićno drvce i pošaljite nam fotografiju do 31.12.2020. godine i uključite se u online izložbu „MOJE BOŽIĆNO DRVCE“! Ukrašavanje božićnog drvca je najpoznatiji i najpopularniji tradicijski božićni običaj. Ukrašava se kuglicama, slasticama te božićnim lampicama. Na vrh drvca često se postavljaju anđeo ili zvijezda repatica koja predstavlja Betlehemsku zvijezdu iz priče o rođenju Isusa Krista. Prije su se na Badnjak božićna drvca najčešće ukrašavala voćem, jabukama, narančama, šljivama, kruškama, ali i raznim slasticama, šarenim papirnatim lancima, ukrasima od slame ili komušine, te srebrnim i zlatnim nitima, a rjeđe licitarima i staklenim figurama. Čest su i lijep ukras bili pozlaćeni orasi i lješnjaci kojima se kitilo drvce, a najčešće su se postavljale svijeće, simboli nade i božanstva. Poslije su se postavljali i komadići vate, voska ili papira koji su simbolizirali snijeg na drvcu i tako su ga ukrašavali. Fotografske uratke pošaljite na mail adresu: petra@czkio-susedgrad.hr ili ivana@czkio-susedgrad.hr a mi ćemo ih objaviti u našoj online galeriji na Facebook i web stranici Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad.

Kiparska djela Josipa Marinovića iz Zbirke Ljevaonice umjetnina Ujević

OBJAVLJENO: 07.12.2020 13:01

Čast nam je pozvati Vas na izložbu: Kiparska djela Josipa Marinovića iz Zbirke Ljevaonice umjetnina Ujević u Galeriji „Idealni grad“ Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad, Argentinska 5 (Gajnice). Izložbu možete razgledati od petka 11. prosinca 2020. do 15. siječnja 2021. godine, radnim danom galerije od 10,00 do 18,00 sati. Ulaz je slobodan! Dobro nam došli! Molimo Vas da se prilikom programa pridržavate epidemioloških mjera zaštite od COVID-19, u skladu s Odlukom Stožera civilne zaštite Grada Zagreba.