Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

LINDA MILIĆ KRŠNJAVI - SVETA OBITELJ

Newsletter prijava


Klikom na kućicu potvrđujete da dozvoljavate "Centru za Kulturu i Obrazovanje Susedgrad" da koristi vaš email u svrhu slanja promotivnih i drugih obavijesti (pozivi na koncerte, izložbe, predstave i druge aktivnosti) vezanih uz rad centra putem newslettera. Vaš email biti će korišten u web aplikaciji koja je u vlasništvu treće strane, vaša email adresa osim u tu svrhu nigdje drugdje neće biti korištena. Vašu dozvolu možete povući u bilo koje vrijeme, više informacija dobiti će te u svakom budućem newsletter-u koji će biti poslan od strane centra.

Upišite broj sa slike:

Čast nam je pozvati Vas na otvorenje izložbe „Sveta Obitelj“ Linde Milić Kršnjavi u petak, 13. prosinca 2013. u 19 sati.

 U umjetnosti Sveta Obitelj, Isus, Marija i Josip, prikazuju se najčešće u svetoj betlehemskoj noći, u sceni Isusovog rođenja, odnosno u prizoru Bijega u Egipat. Period Isusovog  djetinjstva  i mladosti (vrijeme koje  Evanđelje  spominje tek u dvije situacije) rijetko se likovno interpretira. Svakodnevni Isusov život u  Nazaretu u okružju  obitelji,  sveden je na manji broj slika i skulptura, i u povijesti umjetnosti  i u našim danima. No ipak, primjerice, treba spomenuti sliku Svete Obitelji Tihomira Lončara u crkvi Sv. Antuna Padovanskog na zagrebačkom Svetom Duhu. Ostvarenja na tu temu obogaćena su dojmljivim novim kipom Linde Milić Kršnjavi,  osmišljenim zanimljivom  sintezom  reprezentativnosti i intimiteta. U figurativnu  realističnu skulpturu velikog formata autorica je utkala  suptilnost emocionalnih odnosa, potaknutih i kompozicijskim rješenjima, kiparskom  razradom  figura i njihovom izražajnošću. Neospornom  vještinom  modelacije   volumena i površine stvorila je temelj za kreativno produbljivanje ideje. U skulpturi dominantno sakralnog ozračja, gdje članovi Svete Obitelji i bez aureola  stvaraju posvećeni ugođaj, umjetnica je složenim scenarijem, razvijanim kiparskom uvjerljivošću,  dotakla   svjetlo duhovnog u sadržaju teološke dubine. Prisnost i poetičnost, a s druge strane životnu ozbiljnost odnosa svetih osoba Linda je gradila rasporedom i postavom figura. Josip  je koncipiran  naglašenim vertikalitetom forme, vidljive i  u nešto mekšoj izvedbi kod dječačića Isusa, dok je Marija postavom u nenametljivosti dijagonale motivska i likovna  poveznica  grupe figura. Odmakom od osnovne osi  lik Marije se, s obzirom na različite vizure u ophodu skulpture, udaljio i približio  figuri  Josipa, čime statično u iščitavanju djela prerasta u dinamično, s davanjem velike uloge prostoru koji ulazi u skulpturu i obavija se oko nje. Vanjski i unutrašnji prostor prožimaju se usjecima u tkivo skulpturalne grupe i zatvorenošću volumena s nenarušenošću njihovih jasnih suodnosa, potenciranih i čistoćom obrisnih linija. Slobodno su  razvedene plohe, uprisutnjen je taktilitet draperija, slutnja  pada tkanine i njene „ornamentalnosti“, te je ostvarena slojevitost forme koje je svaki detalj logično uključen u cjelinu. I slučajevima prividne moguće neatraktivnosti (Josipova odjeća s leđa) nema gluhih partija, jer je  tvarni naboj svake partikule u tanahnosti igre svjetla i sjene konstanta  skulpture.

Linda Milić Kršnjavi kiparskim promišljajem i osobnim senzibilitetom žene   upisala  je blagost odnosa majke i djeteta, treptaj ljubavi i brigu  koju majka osjeća. Josip kao glava obitelji malo je distanciran, no itekako uključen u zajedništvo. Podignuta ruka (otvorena šaka) znak je autoriteta i upućenosti ka nebu, jer radi se o obitelji božanskog djeteta, likova s donijetim portretnim  značajkama, konkretnim ili mogućim. Josip nosi neke od portretnih crta Lindinog oca, Marijino lice  odraz je poštivanja umjetničke tradicije, smirene  je mladenačke ljepote, sa sjajem božje prisutnosti, interpretirane okom umjetnice, a Isusovo lice ispunjeno je znatiželjom, pa čak šarmom sitnih nestašluka. Kiparica osluškuje njihov razgovor, pa i svetost tišine, čujne srcu  kroz sve buke i nedaće vremena.

Svetu Obitelj, kao najtopliji motiv kršćanske ikonografije, Linda Milić Kršnjavi oblikovala je umjetničkom zrelošću, sa stvaralačkom mjerom klasične estetike uzdignute elementima vlastitog izraza, te s istinskim  posvojenjem prizora izraslim na  življenju vjere.

Stanko  Špoljarić

Ljiljana Barković - "Fragmentacije 4 - Slike i objekti"

OBJAVLJENO: 17.02.2021 10:36

26.2.2021. u petak, u galeriji „Idealni grad” otvara se prva ovogodišnja izložba. Umjetnica Ljiljana Barković predstavit će se s novim ciklusom radova pod nazivom "Fragmentacije 4 - Slike i objekti". Izložbu možete razgledati do 26. ožujka 2021. godine, radnim danom galerije od 10,00 do 18,00 sati. Ulaz je slobodan! Dobro nam došli! Molimo Vas da se prilikom programa pridržavate epidemioloških mjera zaštite od COVID-19, u skladu s Odlukom Stožera civilne zaštite Grada Zagreba.

POZIV NA ONLINE IZLOŽBU „MOJE BOŽIĆNO DRVCE“

OBJAVLJENO: 21.12.2020 13:18

Fotografirajte Vaše božićno drvce i pošaljite nam fotografiju do 31.12.2020. godine i uključite se u online izložbu „MOJE BOŽIĆNO DRVCE“! Ukrašavanje božićnog drvca je najpoznatiji i najpopularniji tradicijski božićni običaj. Ukrašava se kuglicama, slasticama te božićnim lampicama. Na vrh drvca često se postavljaju anđeo ili zvijezda repatica koja predstavlja Betlehemsku zvijezdu iz priče o rođenju Isusa Krista. Prije su se na Badnjak božićna drvca najčešće ukrašavala voćem, jabukama, narančama, šljivama, kruškama, ali i raznim slasticama, šarenim papirnatim lancima, ukrasima od slame ili komušine, te srebrnim i zlatnim nitima, a rjeđe licitarima i staklenim figurama. Čest su i lijep ukras bili pozlaćeni orasi i lješnjaci kojima se kitilo drvce, a najčešće su se postavljale svijeće, simboli nade i božanstva. Poslije su se postavljali i komadići vate, voska ili papira koji su simbolizirali snijeg na drvcu i tako su ga ukrašavali. Fotografske uratke pošaljite na mail adresu: petra@czkio-susedgrad.hr ili ivana@czkio-susedgrad.hr a mi ćemo ih objaviti u našoj online galeriji na Facebook i web stranici Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad.

Kiparska djela Josipa Marinovića iz Zbirke Ljevaonice umjetnina Ujević

OBJAVLJENO: 07.12.2020 13:01

Čast nam je pozvati Vas na izložbu: Kiparska djela Josipa Marinovića iz Zbirke Ljevaonice umjetnina Ujević u Galeriji „Idealni grad“ Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad, Argentinska 5 (Gajnice). Izložbu možete razgledati od petka 11. prosinca 2020. do 15. siječnja 2021. godine, radnim danom galerije od 10,00 do 18,00 sati. Ulaz je slobodan! Dobro nam došli! Molimo Vas da se prilikom programa pridržavate epidemioloških mjera zaštite od COVID-19, u skladu s Odlukom Stožera civilne zaštite Grada Zagreba.