Okrugli stol u Podsusedu

Newsletter prijava


Klikom na kućicu potvrđujete da dozvoljavate "Centru za Kulturu i Obrazovanje Susedgrad" da koristi vaš email u svrhu slanja promotivnih i drugih obavijesti (pozivi na koncerte, izložbe, predstave i druge aktivnosti) vezanih uz rad centra putem newslettera. Vaš email biti će korišten u web aplikaciji koja je u vlasništvu treće strane, vaša email adresa osim u tu svrhu nigdje drugdje neće biti korištena. Vašu dozvolu možete povući u bilo koje vrijeme, više informacija dobiti će te u svakom budućem newsletter-u koji će biti poslan od strane centra.

Upišite broj sa slike:

Projekt "Otvoreno zeleno učilište" i Tribina "Ekološko danas" nastavljaju s povezivanjem ekoloških i kulturnih tema na našem području, a ove godine nam je, zahvaljujući upornom radu njegovih aktivista, u fokusu Podsused. U suradnji s Udrugom EKO 2000 iz Podsuseda organiziramo u četvrtak, 10.12.2015. okrugli stol "Kulturno-povijesne i prirodne znamenitosti Podsuseda kao razvojni resurs", u sali za sastanke na I.katu SD "Sutinska vrela"(Podsusedski trg 14b, u Podsusedu). Okrugli stol počinje u 18,30 sati, a svi zainteresirani su dobrodošli.

Već dobra dva desetljeća, a posebno intenzivno zadnjih desetak godina, podsusedski aktivisti predvođeni svojim udrugama (prvenstveno EKO 2000, a u zadnje vrijeme krovna Udruga Stari grad Susedgrad)  poduzimaju čitav niz aktivnosti na očuvanju i revitalizaciji svog naselja. Rezultat tih aktivnosti su mnogobrojni uspješni projekti i akcije: od postavljene (i nedavno obnovljene) Poučne staze Podsuseda, preko odlične monografije Podsuseda i konzervatorske studije za Stari grad Susedgrad, sve do Podsusedskih svečanosti, redovite višemjesečne kulturne  manifestacije koja je ove godine doživjela svoje sedmo izdanje.

Podsusedski aktivisti su se, nastojeći što kvalitetnije poduprti svoje aktivnosti, već vrlo rano javili za pomoć i suradnju Centru za kulturu i obrazovanje Susedgrad kao matičnoj kulturnoj ustanovi i ta suradnja uspješno traje sve do danas.

U okviru te suradnje, zajedno s udrugom EKO 2000 iz Podsuseda, organiziramo i našu slijedeću akciju, okrugli stol „Kulturno-povijesne i prirodne znamenitosti Podsuseda kao razvojni resurs“.

 Želja nam je okupiti predstavnike svih projekata i inicijativa koje su već pokrenute, a u izravnoj su ili neizravnoj vezi s Podsusedom i njegovim razvojnim mogućnostima, kao i predstavnike lokalne zajednice i lokalne samouprave. Zbog toga smo na okrugli stol pozvali  DRAGU MILETIĆA, VANJU RADOVANOVIĆA,  RENEA LISACA, IRENU KRAŠEVAC, IVANU HANIČAR BULJAN, RATKA VUČETIĆA, IVU VIDAKOVIĆ, SANDRU BERAK, KARLA BOHUŠA, MARIJU ŠUNJIĆ, IVKU BENGEZ I DUBRAVKA PEROŠA.

Kroz kratko izlaganje postojećih projekata i inicijativa želimo, u razgovoru o njihovim potencijalima i poteškoćama, dobiti širi uvid u stanje postojećih aktivnosti i pokušati naznačiti smjernice za njihov mogući daljnji razvoj i eventualno umrežavanje.

 

Dan planeta Zemlje

OBJAVLJENO: 22.04.2020 10:48

Zdrav planet je osnova za zdravlje i dobrobit svih ljudi, životinja i biljaka. Klima i zaštita okoliša su stoga važniji nego ikad: samo ako danas zaštitimo naš planet, prirodu, jedinstvenu floru i faunu. I ove godine 22. travnja obilježavamo Dan planeta Zemlje. Mnoge stvari tijekom ove korona krize više ne možemo raditi. Hoće li nas ova pandemija naučiti neke važne lekcije? Zašto, onda, ne bismo maštali o boljem svijetu? Možemo li djelovati i spasiti naš planet? Zbog pandemije su zatvorene mnoge tvornice i promet je značajno smanjen radi čega se zrak u velikim gradovima pročistio. Životinje su se ohrabrile i počele češće navraćati u ljudska naselja koja su pusta zbog karantene. Uvidjeli smo i važnost uzgajanja vlastite hrane...

Festival znanosti 2019. u Centru za kulturu i obrazovanje Susedgrad

OBJAVLJENO: 16.04.2019 15:16

Centar za kulturu i obrazovanje Susedgrad svojim programima sudjelovao je u obilježavanju Festivala znanosti 2019. Od 8. travnja do 12. travnja, održani su razni programi koji su bili u skladu s temom Festivala znanosti, a to je za 2019. godinu bila boja. U ponedjeljak 8. travnja održana je radionica „Geografske i geološke karte i njihove boje”. Radionicu je vodila Petra Šparica, a sudjelovali su učenici osnovnih škola Stenjevec i ban Josip Jelačić. U srijedu, 10. travnja dr.art. Dijana Nazor približila nam je zanimljivu temu korištenja infracrvenog spektra u analizi likovnih djela pretočenu u predavanje pod nazivom „Vidljive i nevidljive boje – iz umjetničke prakse. Publiku koja je pratila predavanje sačinjavali su učenici gimnazije Lucijana Vranjanina, kao i svi zainteresirani za ovu temu. Četvrtak, 11. travnja bio je dan rezerviran za najmlađu kazališnu publiku. Za djecu predškolskog uzrasta izvedena je predstava Teatra Puna kuća „Boje duge – priča o bojama”. Interaktivnim pristupom djecu se motiviralo da aktivno sudjeluju u stvaranju predstave koja je na veseo i zabavan način govorila o bojama. Petak, 12. travnja je radionicom Otvoreni ludi labos , u kojem su djeca uzrasta 5-10 godina sudjelovala u pokusima primjerenim njihovom uzrastu naučila kako se miješaju i što sve mogu boje.

Susedgradski kulturni rezident 2019.

OBJAVLJENO: 11.04.2019 15:58

„Susedgradski kulturni rezident” za 2019. Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad održan je tijekom mjeseca ožujka i travnja. Ove godine naš kulturni rezident bio je Andrej Barbanov, baletni pedagog i solist baleta Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Cilj je bio da se kroz niz baletnih radionica i predavanja, djeci iz kvartovskih osnovnih škola približi ljepota klasičnog baleta. Završnica programa obilježena je 5. travnja 2019., na prigodnoj baletnoj produkciji polaznice su pokazale prisutnoj publici što su naučile o klasičnom baletu, te su pod stručnim vodstvom Andreja Barbanova pripremile i kratku koreografiju, ulomak iz baleta „Giselle”.