Sedmi kontinent u Centru za kulturu i obrazovanje Susedgrad

U velikoj dvorani CZKIO Susedgrad u suradnji sa Sedmim kontinentom 27.9. i 05.10.2016. održati će se projekcija igranog filma «Crveni balon» koju će predstaviti mališanima dječjih vrtića naš poznati filmski kritičar Boško Picula, a nakon toga slijede radionice optičkih igračaka.

Sedmi kontinent u CZKIO Susedgrad

Objava za medije,

Zagreb, 21. rujna 2016.

 

 

ZAŠTO JE FILM VAŽAN OD NAJRANIJE ŽIVOTNE DOBI

 

Udruga Djeca susreću umjetnost prepoznaje važnost i nužnost razvoja filmske pismenosti u predškolskom odgoju i obrazovanju. Stoga se u okviru filmsko-obrazovnog programa “Sedmi kontinent”, a uz podršku Grada Zagreba, predškolcima nudi cjelovit i metodički usustavljen program koji na prikladan način omogućuje kvalitetno filmsko opismenjavanje djece.

 

Brojna istraživanja pokazuju da djeca vrtićke dobi redovito gledaju animirane filmove, prate televizijski program pa čak i samostalno tragaju za srodnim zanimljivim sadržajima na internetu.  Znamo da su današnja djeca i mladi vjerni korisnici digitalnih medija, a ponekad zaboravljamo da su i predškolska djeca – digitalni urođenici; uronjeni su u svijet slike, filma i računala od najranijih dana. Kako ih poučiti koji sadržaj odabrati, što je njima primjereno, moći će imati prilike doznati sudjelovanjem u programu “Vrtići u kvartovskom kinu” koji je osmislila Udruga Djeca susreću umjetnosti i koji kreće ove jeseni.

Uz podršku Grada Zagreba te u suradnji sa šest kulturnih centara: KC Travno, Centar KNAP – centar kulture na Peščenici, KC Trešnjevka CEKATE, Narodno sveučilište Dubrava, Narodno sveučilište Sesvete, Centar za kulturu i obrazovanje Susedgrad ovaj program filmske pismenosti provodit će se tijekom rujna i listopada za više od 20 zagrebačkih vrtića.

Prva je “postaja” KC Susedgrad gdje će se održati projekcija igranog filma «Crveni balon» koju će predstaviti mališanima naš poznati filmski kritičar Boško Picula, a nakon toga slijede radionice optičkih igračaka. Radionice će se dalje održavati 28. rujna 2016. KUC Travno, 29. rujna 2016. KNAP, 30. rujna 2016. Narodno sveučilište Dubrava te 6. listopada 2016. Narodno sveučilište Sesvete. Ukupno je odabrano pet filmskih naslova za zagrebačke vrtiće; Natjecateljski program Animafest za dobnu skupinu 4-7 godina, francuski animirani film «Ernest i Celestina» i njemački «Tri razbojnika», a od igranih naslova prikazat će se dva klasika Chaplinov «Mališan» i francuski «Crveni balon».

Filmski program za škole i vrtiće “Sedmi kontinent” sastoji se od prikazivanja selektiranih filmskih naslova europske produkcije i popratnih tematskih radionica i analiza filmova. Uključivanje djece u kulturne programe sigurno je želja mnogih roditelja koji svojoj djeci u predškolskom obrazovanju žele pružiti drugačiji oblik aktivnosti i potaknuti njihovu kreativnost. U osmišljavanju aktivnosti i rada s djecom Udruzi su pomogli stručnjaci medijske kulture i filma s Učiteljskog fakulteta u Zagrebu na čelu s docenticom Marinom Gabelicom.

Jednako kao što je slikovnica portal djeteta u svijet priče, tako su i djeci dragi filmovi – prostor ulaska u bogati svijet medija. Filmska pismenost postala je nezaobilazni atribut suvremenog odgoja i obrazovanja. Upravo razvojem filmske pismenosti od

najranijih dana osposobljavamo naše digitalne urođenike da razumiju svijet filma što je nužni preduvjet za razvoj i ostalih elemenata medijske pismenosti – rekla je Ivana Alpeza, voditeljica Programa.

Ježeva kućica u CZKIO Susedgrad

OBJAVLJENO: 02.02.2018 10:21

Još smo se jednom našli na filmskom, druženju na Sedmom kontinentu uz posebnog junaka iz životinjskog svijeta - „Bodlje ima, kaktus nije. Kad uplašiš ga u klupko se savije.“ (zagonetka). Naravno, radi se o Ježurki i poznatoj priči Branka Čopića koju je redateljica Eva Cvijanović pretvorila u animirani film koji je prikazan na mnogim filmskim festivalima.

Festival ekološkog filma u Centru za kulturu i obrazovanje Susedgrad

OBJAVLJENO: 12.12.2017 14:33

Zagrebačka udruga potrošača zajedno s ekološkim udrugama u sklopu Festivala ekološkog filma organizira prikazivanje filma "Utrka s izumiranjem" u nedjelju, 17. prosinca 2017. godine u Centru za kulturu i obrazovanje Susedgrad (Argentinska 5, Gajnice) s početkom u 10,30 sati. Ulaz je slobodan! Dobro nam došli!

Breza

OBJAVLJENO: 28.11.2017 10:43

U Centru za kulturu i obrazovanje Susedgrad, Argentinska 5 (Gajnice) za učenike osnovnih škola s područja Susedgrada prikazan je 28.11.2017. u 12,00 sati igrani film „Breza“ uz svesrdnu potporu Jadran filma.