Tihomir Stančec "Maksimir u Susedgradu"

Čast nam je pozvati Vas u obilježavanju 40. obljetnica Centra za kulturu i informacije Maksimir i Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad na otvorenje izložbe fotografija Tihomira Stančeca "Maksimir u Susedgradu" u Galeriji "Idealni grad" (Argentinska 5/I, Gajnice), u srijedu, 20.9.2017. u 19.00 sati. Izložba ostaje otvorena do 13.10.2017. Galerija je otvorena radnim danom od 10,00 do 18,00 sati. Ulaz je slobodan. Dobro nam došli!

Tihomir Stančec "Maksimir u Susedgradu"

Izložba fotografija „Maksimir u Susedgradu“ nastala je u različita godišnja doba u šetnjama po višestoljetnom pejzažnom ambijentu najstarijeg zagrebačkog javnog perivoja. Intimistička vizura Tihomira Stančeca fokusirana je na prirodu i život svojstven njoj samoj, te natrenutke predaha koji nam nude doživljaj ugode i smirenosti. Stančec, iako fotografira, ne dokumentira Maksimir koji je spomenik vrtne arhitekture i vrlo važna kulturno-povijesna parkovna znamenitost. Njegova je povijest vrlo zanimljiva. Isprva je stvaran u duhu baroknog francuskog perivoja pa otuda njegova zrakasta struktura sa središnjom alejom. Zahvaljujući preobrazbi u romantičarski engleski perivoj očuvan je prirodni ambijent u kojem su utočište pronašle mnoge biljne i životinjske vrste. Između stoljetnih hrastovih šuma uređene su livade i proplanci te jezera. Kultiviranjem prostora izgrađene su staze, vodotoci i mostići, a uz gospodarske zgrade oblikovani čovjekovom kreativnošću i paviljoni... pa boravak u perivoju rekreaciju i odmor čini prije svega ugodnim. U vrijeme nastanka perivoj Maksimir bio je najsuvremenija gradska investicija, koja dominantno odražava romantičarsku ideju oblikovanja pejzaža. Stančecovi motivi intimni su, bliski takvom razmišljanju, s vidnim suvremenim pristupom. Kadar je širok, kompozicijski formiran u više planova, dok je prvi plan redovito prazan. Događanja su smještena u dubinu, a svjetlo je glavni nositelj dinamike fotografija. Posebnost Stančecova pristupa što u prezentaciji pribjegava povezivanju sličnih kadrova te se perspektiva proširuje, a prostor postaje sadržajno i vizualno znatno bogatiji što ga čini panoramskim. Na fotografijama dominira zelena boja, no budući da su radovi snimani kroz cijelu godinu, kolorit je bogat u nizu rafiniranih nijansi tonova koje nudi priroda. Motivi fotografija opisuju suvremeni život u perivoju – šetače, sportaše, predah na klupama, ptice uz zamrznuto jezero... zaljubljene... U Stančecovim fotografijama osjeća se namjera njegova osnivača da perivoj građanima Zagreba bude mjesto odmora koje je stoga kasnije nazvano „Maksimilijanov mir“.

Tončika Cukrov

 

O autoru

Tihomir Stančec (1965., Zagreb) fotografijom se bavi od 1993., kada nabavlja fotoaparat za potrebe fotodokumentiranja svakodnevnog rada. U Muzeju grada Zagreba radi kao viši preparator u odjelu zaštite muzejske građe. Povremeno snima dijelove grada, događanja u Muzeju i dr. U Muzeju grada Zagreba 2011. g. priređuje samostalnu izložbu fotografija pod nazivom „Tihi Maksimir“. Svojim fotografijama pokazuje interes za grad Zagreb. Dio fotografija korišten je na izložbenim projektima MGZ-a. Sudjeluje na gostujućoj izložbi Muzeja „Pozdrav iz Zagreba“ u Mainzu (2016. g.). Član je Fotokluba Zagreb.

Ana Horvat "Beer Roots"

OBJAVLJENO: 22.01.2018 15:54

Čast nam je pozvati Vas na otvorenje izložbe skulptura Ane Horvat „Beer Roots“ u Galeriji „Idealni grad“ Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad, Argentinska 5 (Gajnice), u srijedu, 7. veljače 2018. u 19,00 sati. Izložba ostaje otvorena do 2. ožujka 2018., a možete je razgledati radnim danom od 10,00 do 18,00 sati. Ulaz je slobodan!

Marija Ujević Galetović „Sprezanje volumena po Mariji“ iz Zbirke umjetnina Damira Ujevića

OBJAVLJENO: 04.12.2017 13:34

Čast nam je pozvati Vas na svečano otvorenje izložbe iz Zbirke umjetnina Damira Ujevića: Marija Ujević Galetović „Sprezanje volumena po Mariji“ u Galeriji „Idealni grad“ (Argentinska 5/I) Gajnice, u petak 8. prosinca 2017. u 19,00 sati. Izložba ostaje otvorena do 12. siječnja 2018. i može se pogledati radnim danom od 9 do 18 sati. Ulaz je slobodan! Dobro nam došli!

Izložba „Vukovar“ u Centru za kulturu i obrazovanje Susedgrad

OBJAVLJENO: 13.11.2017 13:19

Povodom dana sjećanja na žrtvu Vukovara koja se tradicionalno obilježava 18. studenog svake godine u počast poginulim, stradalim i nestalim osobama koje su izgubile život u Domovinskom ratu 1991. godine na prvom katu Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad, Argentinska 5, Gajnice, od 6.11. do 1.12.2017. svakim radnim danom od 9,00 do 20,00 sati možete razgledati izložbu "Vukovar" kojom su prikazane fotografije i novinarski članci pisani u samom srcu ratnog Vukovara. Ulaz je slobodan! Dobro nam došli!