Tihomir Stančec "Maksimir u Susedgradu"

Newsletter prijava


Klikom na kućicu potvrđujete da dozvoljavate "Centru za Kulturu i Obrazovanje Susedgrad" da koristi vaš email u svrhu slanja promotivnih i drugih obavijesti (pozivi na koncerte, izložbe, predstave i druge aktivnosti) vezanih uz rad centra putem newslettera. Vaš email biti će korišten u web aplikaciji koja je u vlasništvu treće strane, vaša email adresa osim u tu svrhu nigdje drugdje neće biti korištena. Vašu dozvolu možete povući u bilo koje vrijeme, više informacija dobiti će te u svakom budućem newsletter-u koji će biti poslan od strane centra.

Upišite broj sa slike:

Čast nam je pozvati Vas u obilježavanju 40. obljetnica Centra za kulturu i informacije Maksimir i Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad na otvorenje izložbe fotografija Tihomira Stančeca "Maksimir u Susedgradu" u Galeriji "Idealni grad" (Argentinska 5/I, Gajnice), u srijedu, 20.9.2017. u 19.00 sati. Izložba ostaje otvorena do 13.10.2017. Galerija je otvorena radnim danom od 10,00 do 18,00 sati. Ulaz je slobodan. Dobro nam došli!

Tihomir Stančec "Maksimir u Susedgradu"

Izložba fotografija „Maksimir u Susedgradu“ nastala je u različita godišnja doba u šetnjama po višestoljetnom pejzažnom ambijentu najstarijeg zagrebačkog javnog perivoja. Intimistička vizura Tihomira Stančeca fokusirana je na prirodu i život svojstven njoj samoj, te natrenutke predaha koji nam nude doživljaj ugode i smirenosti. Stančec, iako fotografira, ne dokumentira Maksimir koji je spomenik vrtne arhitekture i vrlo važna kulturno-povijesna parkovna znamenitost. Njegova je povijest vrlo zanimljiva. Isprva je stvaran u duhu baroknog francuskog perivoja pa otuda njegova zrakasta struktura sa središnjom alejom. Zahvaljujući preobrazbi u romantičarski engleski perivoj očuvan je prirodni ambijent u kojem su utočište pronašle mnoge biljne i životinjske vrste. Između stoljetnih hrastovih šuma uređene su livade i proplanci te jezera. Kultiviranjem prostora izgrađene su staze, vodotoci i mostići, a uz gospodarske zgrade oblikovani čovjekovom kreativnošću i paviljoni... pa boravak u perivoju rekreaciju i odmor čini prije svega ugodnim. U vrijeme nastanka perivoj Maksimir bio je najsuvremenija gradska investicija, koja dominantno odražava romantičarsku ideju oblikovanja pejzaža. Stančecovi motivi intimni su, bliski takvom razmišljanju, s vidnim suvremenim pristupom. Kadar je širok, kompozicijski formiran u više planova, dok je prvi plan redovito prazan. Događanja su smještena u dubinu, a svjetlo je glavni nositelj dinamike fotografija. Posebnost Stančecova pristupa što u prezentaciji pribjegava povezivanju sličnih kadrova te se perspektiva proširuje, a prostor postaje sadržajno i vizualno znatno bogatiji što ga čini panoramskim. Na fotografijama dominira zelena boja, no budući da su radovi snimani kroz cijelu godinu, kolorit je bogat u nizu rafiniranih nijansi tonova koje nudi priroda. Motivi fotografija opisuju suvremeni život u perivoju – šetače, sportaše, predah na klupama, ptice uz zamrznuto jezero... zaljubljene... U Stančecovim fotografijama osjeća se namjera njegova osnivača da perivoj građanima Zagreba bude mjesto odmora koje je stoga kasnije nazvano „Maksimilijanov mir“.

Tončika Cukrov

 

O autoru

Tihomir Stančec (1965., Zagreb) fotografijom se bavi od 1993., kada nabavlja fotoaparat za potrebe fotodokumentiranja svakodnevnog rada. U Muzeju grada Zagreba radi kao viši preparator u odjelu zaštite muzejske građe. Povremeno snima dijelove grada, događanja u Muzeju i dr. U Muzeju grada Zagreba 2011. g. priređuje samostalnu izložbu fotografija pod nazivom „Tihi Maksimir“. Svojim fotografijama pokazuje interes za grad Zagreb. Dio fotografija korišten je na izložbenim projektima MGZ-a. Sudjeluje na gostujućoj izložbi Muzeja „Pozdrav iz Zagreba“ u Mainzu (2016. g.). Član je Fotokluba Zagreb.

Predrag Todorović "Utisci i utisnuto"

OBJAVLJENO: 17.09.2018 09:48

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na otvorenje izložbe „Utisci i utisnuto“ PREDRAGA TODOROVIĆA u Galeriji „Idealni grad“ Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad, Argentinska 5 (Gajnice), u četvrtak, 27. rujna 2018. u 19,00 sati. Izložba ostaje otvorena do 16. listopada 2018., a možete je razgledati radnim danom od 10,00 do 18,00 sati. Ulaz je slobodan!

Arhitektura zagrebačkih četvrti SUSEDGRAD – Od pragmatičnoga funkcionalizma do ekspresionističkih gesta

OBJAVLJENO: 04.09.2018 15:00

Čast nam je pozvati Vas na otvorenje izložbe „Arhitektura zagrebačkih četvrti SUSEDGRAD – Od pragmatičnoga funkcionalizma do ekspresionističkih gesta“ u Galeriji „Idealni grad“ Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad, Argentinska 5 (Gajnice), u utorak 11. rujna 2018. u 19,00 sati. Izložba ostaje otvorena do 25. rujna 2018., a možete ju razgledati radnim danom od 10,00 do 18,00 sati. Izložba je dio velikog projekta autora Toni Bešlića posvećenog arhitekturi zagrebačkih naselja, a mi je predstavljamo u okviru projekta Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad: „Volim Zagreb i u Susedgradu – susedgradske gradske četvrti nekad i danas“ kojim nastojimo istači i osnažiti identitetske značajke naših četvrti. Ulaz je slobodan!

Janko Ivčić "Demonstracijski crteži"

OBJAVLJENO: 22.08.2018 12:14

Radi interesa publike, izložba Janka Ivčića „Demonstracijski crteži“ u Galeriji „Idealni grad“ Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad, Argentinska 5 (Gajnice), produžena je do petka 7. rujna 2018. Izložbu možete razgledati radnim danom od 10,00 do 18,00 sati. Ulaz je slobodan!