Miro Martinić "Fantastična zbilja trsa" u galeriji "Idealni grad"

Newsletter prijava


Klikom na kućicu potvrđujete da dozvoljavate "Centru za Kulturu i Obrazovanje Susedgrad" da koristi vaš email u svrhu slanja promotivnih i drugih obavijesti (pozivi na koncerte, izložbe, predstave i druge aktivnosti) vezanih uz rad centra putem newslettera. Vaš email biti će korišten u web aplikaciji koja je u vlasništvu treće strane, vaša email adresa osim u tu svrhu nigdje drugdje neće biti korištena. Vašu dozvolu možete povući u bilo koje vrijeme, više informacija dobiti će te u svakom budućem newsletter-u koji će biti poslan od strane centra.

Upišite broj sa slike:

Čast nam je pozvati Vas na otvorenje izložbe fotografija Mire Martinića "Fantastična zbilja trsa " u Galeriji "Idealni grad" (Argentinska 5/I, Gajnice), u petak, 10.11.2017. u 19.00 sati. Izložba ostaje otvorena do 5.12.2017. Galerija je otvorena radnim danom od 10,00 do 18,00 sati. Ulaz je slobodan. Dobro nam došli!

Miro Martinić "Fantastična zbilja trsa"

FANTASTIČNA ZBILJA TRSA

Fotografija kao likovna vrsta ulazi u prostor umjetnosti u situacijama kada snimljena scena nije tek bilježenje, već i njena interpretacija, upisanost doživljaja s iskrom emotivnog. Miro Martinić okom kamere ostvario je impresivan opus, posebno zanimljiv u segmentu fotografija vezanih uz kazališne, poglavito baletne, predstave. U novom ciklusu Martinić je otkrivao prikriveno, dajući motivu u nalaženju intrigantnog kadra novu dimenziju. Zašao je u vinograd, među trsove prepoznajući prizore posebne pitoresknosti. Čvorovitost trsova svojim prirodnim rastom u slijedu vremena, ali i određene intervencije na stablu loze (potrebitih za sam prinos ploda) nudi izglede neobične likovne sadržajnosti. Dakako treba ih vidjeti iznad i ispod doslovnog, jer su najčešće neprimjetni u prvom pogledu. Martinić vođen naznakom ideje zamišljene motivske širine čistoćom oka u raznolikoj ponudi, i banalnog i slikovitog, razaznaje privlačnost bogatstva tematske cjeline. Ipak ne radi se o unaprijed strogo postavljenim sadržajnim pravilima već o postupnom skladanju, s nitima bliskih karakteristika na zajedničkoj „ikonografskoj“ potki. Martinić se ne vodi atraktivnošću pod svaku cijenu već se istinskim predanjem prepušta logici unutrašnjih dodira. Ulazak u vinograd nije bio tek šetnja u uređeni krajolik, već potreba za poistovjećenjem s njegovim jedinkama, s vitalitetom njihove tvarnosti, s detaljima, idealnim u priči o fantazmagoričnosti u zbilji. Stvaralačkim senzibilitetom Martinić je vidio stanja preobraženog realiteta podignutog do razine fantastičnog. U tkivu trsa izrastaju animalističke forme, gotovo zastrašujuće anatomije, s glavama i gigantiziranim očima, oblici odmaknute stvarnosti. S naglašenim pokretom vidljivim u slutnji napuštanja sigurnosti razvedenog vertikaliteta u boravištu vinogradarskog stabla. U svijetu uzbudljive ljepote „primjerci“ maštovite motivike isčitavaju se u rasponima od metafizičkog do nadrealnog, sa scenama višeznačnih prizvuka.

Martinić nadilazi postupke klasične fotografije i složenošću cianografije (obogaćene i vlastitim rješenjima) i radoznalošću postiže slojevitost likovnog polja, tako da svako ostvarenje (u početnoj datosti identično) ima karakter originala. Tehnička, a time likovna inovativnost omogućuje Martiniću u odabranoj paleti čistoću tonskog (primjerice u njegovanju plavetnila), prostorna proširenja u kompozicijskoj uravnoteženosti, s potporom svojevrsnoj bajkovitosti činjeničnog. Fasada frekvencijama opne svojom ekspresivnom bujnošću odraz je Martinićevog osjećaja za strukturu materijala, za čvrstoću i pore drveta, za akcente nakupina i tanahnost crteža, za životne sokove koji dotjeruju i razaraju površinu. Martinić mjerom čednosti i strasnosti prati taj dijalog na bojištu godova drveta preko obličja govorljive dramaturgije. S kucavicom svjetla, odnosom tamnih i svijetlih partija, njihovim odmjerenim prijelazima i bljeskom prozračnosti, do svjetla nositelja sugerirane tjelesnosti.

U pomacima motrišta obrisi i obline dočaravaju vrtloge u raslinju, zavodljive i tjeskobne forme, koje je Martinić fotografijama privremeno zaustavlja, a zatim im je umjetničkim temperamentom dao novo vrijednosno ozračje. Potvrdio se kao majstor klasične i moderne fotografije koji vidi mogućnosti i varijacije kreativnih iskoraka.

Stanko Špoljarić

„Španciramo Zagrebom-Susedgrad 2020.“

OBJAVLJENO: 09.07.2020 13:44

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na izložbu likovnih amatera „Španciramo Zagrebom-Susedgrad 2020.“ u Galeriji „Idealni grad“ Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad, Argentinska 5, (Gajnice). Izložbu možete pogledati od 14. srpnja do 14. kolovoza 2020. radnim danom galerije od 10,00 do 18,00 sati. Ulaz je slobodan! Izložba je partnerstvo/suradnja centara za kulturu grada Zagreba, kroz program " Programi likovnog amaterizma grada Zagreba". Ova izložba je nastala organizaciji Centra za kulturu i informacije Maksimir i Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad. Dobro nam došli!

Tomislav Šilipetar "Distance"

OBJAVLJENO: 28.05.2020 15:22

Čast nam je pozvati Vas na izložbu: Tomislav Šilipetar „Distance“ u Galeriji „Idealni grad“ Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad, Argentinska 5 (Gajnice). Izložbu možete pogledati od petka 5. lipnja do 10. srpnja 2020. godine, a možete je razgledati radnim danom galerije od 10,00 do 18,00 sati. Ulaz je slobodan!

Natječaj za izlaganje u Galeriji "Idealan grad" je otvoren od 15.5. do 3.7.2020.

OBJAVLJENO: 25.05.2020 14:42

Natječaj je otvorenza samostalne izložbe i kustoske koncepcije.