Miro Martinić "Fantastična zbilja trsa" u galeriji "Idealni grad"

Newsletter prijava


Klikom na kućicu potvrđujete da dozvoljavate "Centru za Kulturu i Obrazovanje Susedgrad" da koristi vaš email u svrhu slanja promotivnih i drugih obavijesti (pozivi na koncerte, izložbe, predstave i druge aktivnosti) vezanih uz rad centra putem newslettera. Vaš email biti će korišten u web aplikaciji koja je u vlasništvu treće strane, vaša email adresa osim u tu svrhu nigdje drugdje neće biti korištena. Vašu dozvolu možete povući u bilo koje vrijeme, više informacija dobiti će te u svakom budućem newsletter-u koji će biti poslan od strane centra.

Upišite broj sa slike:

Čast nam je pozvati Vas na otvorenje izložbe fotografija Mire Martinića "Fantastična zbilja trsa " u Galeriji "Idealni grad" (Argentinska 5/I, Gajnice), u petak, 10.11.2017. u 19.00 sati. Izložba ostaje otvorena do 5.12.2017. Galerija je otvorena radnim danom od 10,00 do 18,00 sati. Ulaz je slobodan. Dobro nam došli!

Miro Martinić "Fantastična zbilja trsa"

FANTASTIČNA ZBILJA TRSA

Fotografija kao likovna vrsta ulazi u prostor umjetnosti u situacijama kada snimljena scena nije tek bilježenje, već i njena interpretacija, upisanost doživljaja s iskrom emotivnog. Miro Martinić okom kamere ostvario je impresivan opus, posebno zanimljiv u segmentu fotografija vezanih uz kazališne, poglavito baletne, predstave. U novom ciklusu Martinić je otkrivao prikriveno, dajući motivu u nalaženju intrigantnog kadra novu dimenziju. Zašao je u vinograd, među trsove prepoznajući prizore posebne pitoresknosti. Čvorovitost trsova svojim prirodnim rastom u slijedu vremena, ali i određene intervencije na stablu loze (potrebitih za sam prinos ploda) nudi izglede neobične likovne sadržajnosti. Dakako treba ih vidjeti iznad i ispod doslovnog, jer su najčešće neprimjetni u prvom pogledu. Martinić vođen naznakom ideje zamišljene motivske širine čistoćom oka u raznolikoj ponudi, i banalnog i slikovitog, razaznaje privlačnost bogatstva tematske cjeline. Ipak ne radi se o unaprijed strogo postavljenim sadržajnim pravilima već o postupnom skladanju, s nitima bliskih karakteristika na zajedničkoj „ikonografskoj“ potki. Martinić se ne vodi atraktivnošću pod svaku cijenu već se istinskim predanjem prepušta logici unutrašnjih dodira. Ulazak u vinograd nije bio tek šetnja u uređeni krajolik, već potreba za poistovjećenjem s njegovim jedinkama, s vitalitetom njihove tvarnosti, s detaljima, idealnim u priči o fantazmagoričnosti u zbilji. Stvaralačkim senzibilitetom Martinić je vidio stanja preobraženog realiteta podignutog do razine fantastičnog. U tkivu trsa izrastaju animalističke forme, gotovo zastrašujuće anatomije, s glavama i gigantiziranim očima, oblici odmaknute stvarnosti. S naglašenim pokretom vidljivim u slutnji napuštanja sigurnosti razvedenog vertikaliteta u boravištu vinogradarskog stabla. U svijetu uzbudljive ljepote „primjerci“ maštovite motivike isčitavaju se u rasponima od metafizičkog do nadrealnog, sa scenama višeznačnih prizvuka.

Martinić nadilazi postupke klasične fotografije i složenošću cianografije (obogaćene i vlastitim rješenjima) i radoznalošću postiže slojevitost likovnog polja, tako da svako ostvarenje (u početnoj datosti identično) ima karakter originala. Tehnička, a time likovna inovativnost omogućuje Martiniću u odabranoj paleti čistoću tonskog (primjerice u njegovanju plavetnila), prostorna proširenja u kompozicijskoj uravnoteženosti, s potporom svojevrsnoj bajkovitosti činjeničnog. Fasada frekvencijama opne svojom ekspresivnom bujnošću odraz je Martinićevog osjećaja za strukturu materijala, za čvrstoću i pore drveta, za akcente nakupina i tanahnost crteža, za životne sokove koji dotjeruju i razaraju površinu. Martinić mjerom čednosti i strasnosti prati taj dijalog na bojištu godova drveta preko obličja govorljive dramaturgije. S kucavicom svjetla, odnosom tamnih i svijetlih partija, njihovim odmjerenim prijelazima i bljeskom prozračnosti, do svjetla nositelja sugerirane tjelesnosti.

U pomacima motrišta obrisi i obline dočaravaju vrtloge u raslinju, zavodljive i tjeskobne forme, koje je Martinić fotografijama privremeno zaustavlja, a zatim im je umjetničkim temperamentom dao novo vrijednosno ozračje. Potvrdio se kao majstor klasične i moderne fotografije koji vidi mogućnosti i varijacije kreativnih iskoraka.

Stanko Špoljarić

Zagreb očima Slavke Pavić

OBJAVLJENO: 15.05.2019 13:14

Čast nam je pozvati Vas na otvorenje izložbe fotografija „Zagreb očima Slavke Pavić“ u srijedu 29. svibnja 2019. u 19,00 sati u Galeriji „Idealni grad“. Uz izložbu održat će se recital pjesama posvećenih Zagrebu kao i pjesama domaćih kajkavskih pjesnika posvećenih susedgradskim vedutama. Pjesme će interpretirati glumci Ivan Horvat i Matija Šakoranja. Izložba ostaje otvorena do 14. lipnja 2019., a možete je razgledati radnim danom od 10,00 do 18,00 sati. Ulaz je slobodan!

Moje vizualno ostvarenje 2019.

OBJAVLJENO: 02.05.2019 11:50

Moje vizualno ostvarenje – „Metodička izložba likovnih uradaka učenika predmetne nastave osnovne škole sa područja Susedgrada“ Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na otvorenje šeste metodičke izložbe učenika osnovnih susedgradskih škola u organizaciji učitelja predmetne nastave Likovne kulture u Galeriji "Idealni grad" (Argentinska 5/I, Gajnice), u srijedu, 8 5.2019. u 13.00 sati. Na izložbi sudjeluju: OŠ bana Josipa Jelačića, OŠ Dragutina Domjanića, OŠ Dragutina Tadijanovića, OŠ Gornje Vrapče, OŠ Grofa Janka Draškovića, OŠ Malešnica, OŠ Stenjevec, OŠ Špansko-Oranice i OŠ Tituša Brezovačkog. Izložba ostaje otvorena do 27.5.2019., a može se pogledati radnim danom od 9.00 do 18.00 sati. Ulaz je slobodan!!! Dobro nam došli!!!

„Španciramo Zagrebom-Susedgrad“ 2019. u Galeriji „Idealni grad“

OBJAVLJENO: 09.04.2019 14:44

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na otvorenje skupne izložbe likovnih amatera „Španciramo Zagrebom-Susedgrad“ u Galeriji „Idealni grad“ Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad, Argentinska 5, (Gajnice) u petak, 12. travnja 2019. u 19,00 sati. Izložba ostaje otvorena do 3. svibnja 2019., a možete ju razgledati radnim danom od 10,00 do 18,00 sati. Ulaz je slobodan! Izložba je partnerstvo/suradnja centara za kulturu grada Zagreba, kroz program " Programi likovnog amaterizma grada Zagreba". Ova izložba je nastala organizaciji Centra za kulturu i informacije Maksimir i Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad. Dobro nam došli!