Glazba u mom kvartu - Minstreli u Susedgradu

Newsletter prijava


Klikom na kućicu potvrđujete da dozvoljavate "Centru za Kulturu i Obrazovanje Susedgrad" da koristi vaš email u svrhu slanja promotivnih i drugih obavijesti (pozivi na koncerte, izložbe, predstave i druge aktivnosti) vezanih uz rad centra putem newslettera. Vaš email biti će korišten u web aplikaciji koja je u vlasništvu treće strane, vaša email adresa osim u tu svrhu nigdje drugdje neće biti korištena. Vašu dozvolu možete povući u bilo koje vrijeme, više informacija dobiti će te u svakom budućem newsletter-u koji će biti poslan od strane centra.

Upišite broj sa slike:

U sklopu projekta Hrvatske glazbene mladeži "Glazba u mom kvartu", Ansambl za ranu glazbu MINSTREL održat će u srijedu 27.veljače 2013., u 13 sati, u dvorani CZKIO Susedgrad u Gajnicama (Argentinska 5), edukativni koncert.

 

Koncert organiziramo u suradnji s našim osnovnim školama, ali je svaki ljubitelj srednjevjekovne, renesansne i barokne glazbe dobro došao!


 

Ansambl za ranu glazbu MINSTREL sastavljen je od mladih pjevača i instrumentalista koji izvode vrhunska djela srednjovjekovne, renesansne i barokne glazbe na autentičnim instrumentima i iz originalnih notnih zapisa, a “svekolik dojam podupire slikovitost kostima izvođača. U svom nastojanju da dočara atmosferu i duh starih vremena MINSTREL osvaja publiku simpatičnim nadopunjavanjem mladosti i profesionalizma, kvalitetne izvedbe i spontanosti u nastupu ."

(N. Javornik ;”Vjesnik",1993.g.)

 

Ansambl je odabrao ime MINSTREL (svirač, pjevač i zabavljač na srednjovjekovnom engleskom dvoru), jer želi publici na takav način približiti najljepše skladbe rane glazbe.

Program sačinjavaju duhovne i svjetovne skladbe različitog karaktera i sadržaja, oblika i izvođačkog sastava. Težnja ansambla je da pored vrhunskih europskih skladatelja (Dowland, Morley, Farmer, Susato, Arbeau...) predstavi slušateljstvu rijetko izvođena glazbena dostignuća hrvatskih autora toga vremena i stranih skladatelja koji su djelovali na našoj obali (Cecchini, Lukačić, Skjavetić, Motovunjanin, Usper, Courtoys, Puliti …).

 

MINSTREL je osnovan 1992.g u Zagrebu (u sklopu V.A. ”Vatroslav Lisinski”) na temelju iskustava koja su njegovi članovi stekli djelujući u drugim ansamblima za ranu glazbu (Cappella Ragusina, Syntagma musicum, Universitas studiorum Zagrabiensis, Vox antiqua i Andrea de Antiquis Broken Consort kojega je ovaj ansambl nasljednik).

Samostalni koncert u Mimari te ubrzo zatim snimanje filmske priče SAN za HRT otvorili su MINSTRELU vrata u koncertne dvorane: KD Vatroslav Lisinski, HGZ, Galerija SC, Dverce , Ilirska Dvorana; u Krapini, Osijeku, Čakovcu, na festivalu IDRIART, na srednjevjekovnoj manifestaciji “Venerin put” u Škofjoj Loki u Sloveniji, na otvorenju Krčkog sajma te  na mnoge svečanosti u dvorcima i crkvama zagrebačke okolice (Začretje, Stubičke toplice, Bežanec, Trakošćan, Maruševac…). 1996. godine nastupili su na Dubrovačkim ljetnim igrama. MINSTREL se bavi i scenskom glazbom i surađuje s dramskim umjetnicima, pa je 1995. snimio glazbenu matricu za predstavu "Dundo Maroje" kazališta "Gavella". 1997. ansambl Minstrel je nastupio u finalu natjecanja u sklopu Festivala rane glazbe u Yorku (Engleska) s velikim uspjehom, pa je kao rezultat toga nastupio na dva koncerta u Londonu te snimio materijal za  CD s programom hrvatske rane glazbe za Deutsche Rundfunk Köln.

Prošle godine proslavili su 20 godina svog postojanja…a to je tek početak!

Sandra Bagarić - još jedna glazbena poslastica u Susedgradu

OBJAVLJENO: 13.02.2020 10:47

Operna pjevačica, glumica, zvijezda mjuzikla i opereta kazališta Komedija, Sandra Bagarić održat će solistički koncert u dvorani Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad, Argentinska 5, u srijedu 4.3.2020. s početkom u 19,30 sati. Neka vas inspirativan nastup vrhunske glazbene dive uz klavirsku pratnju profesora Darka Domitrovića uvede u glazbenu čaroliju ususret Danu žena. Ulaznice se mogu kupiti u Centru, radnim danom od ponedjeljka do petka od 9,00 do 19,00 sati. Cijena ulaznice: 40,00 kn; Argentinska 5, Gajnice, I. kat; 01/ 345 27 22, info@czkio-susedgrad.hr.

Kako sam upoznala violu, glazbenu Pepeljugu

OBJAVLJENO: 06.11.2019 13:39

U srijedu, 6. studenoga 2019. za učenike Osnovne glazbene škole Ivana Zajca, dvorana Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad bila je mjesto odvijanja jednog od programa iz ciklusa edukativnih glazbenih predavanja „Mladi za mlade“. Gošća predavačica bila je violinistica Hiwote Tadesse sa predavanjem na temu "Kako sam upoznala violu, glazbenu Pepeljugu". U predavanju, učenici su imali priliku saznati o podrijetlu glazbenice, njezinom glazbenom putu: kako se počela baviti glazbom, o ljudima koji su joj pomogli na tom putu, gdje je sve putovala te na kraju učenicima pokazala video gdje danas radi (orkestar). Nakon predavanja uz oduševljenje motivirajućih mladih budućih glazbenika uslijedila su glazbena pitanja.

"KONCERT PRIJATELJSTVA" - KUD Stenjevec i KUD Kustošija

OBJAVLJENO: 14.10.2019 14:01

S velikim veseljem Vas pozivamo na koncert KUD-a Stenjevec i KUD-a Kustošija – "KONCERT PRIJATELJSTVA", u subotu, 9. studenoga 2019. godine s početkom u 17,00 sati u dvorani Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad (Argentinska 5, Gajnice). Nastupiti će i gosti: KUD Stari grad Lukavec – Lomnica i KUD Mihovil Krušlin – Marija Gorica. Dođite i uživajte u kulturnoj i etno baštini naše domovine uz veselicu iznenađenja povodom Martinja. Ulaz je slobodan. Dobro nam došli!