Hana Letica "Ekvilajzeri džungle - Polidžungla"

Newsletter prijava


Klikom na kućicu potvrđujete da dozvoljavate "Centru za Kulturu i Obrazovanje Susedgrad" da koristi vaš email u svrhu slanja promotivnih i drugih obavijesti (pozivi na koncerte, izložbe, predstave i druge aktivnosti) vezanih uz rad centra putem newslettera. Vaš email biti će korišten u web aplikaciji koja je u vlasništvu treće strane, vaša email adresa osim u tu svrhu nigdje drugdje neće biti korištena. Vašu dozvolu možete povući u bilo koje vrijeme, više informacija dobiti će te u svakom budućem newsletter-u koji će biti poslan od strane centra.

Upišite broj sa slike:

Čast nam je pozvati Vas na otvorenje izložbe: Hane Letice „Ekvilajzeri džungle:Polidžungla“ u Galeriji „Idealni grad“ Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad, Argentinska 5 (Gajnice), u petak, 25. listopada 2019. u 19,00 sati. Izložba ostaje otvorena do 15. studenoga 2019., a možete je razgledati radnim danom galerije od 10,00 do 18,00 sati. Ulaz je slobodan!

Hana Letica

O izložbi:

Hana Letica u svojim ciklusima najčešće poseže za jednom, dominantnom bojom, kojom prekriva kompletnu površinu slike, i koju potom različitim, minimalističkim gestama dekonstruira i konstruira. Postupnim razvojem umjetničina izraza, vođenim unutarnjom logikom, površina je prepuštena gustom nizanju točaka, monokromatske površine rastaču se u rasplinutim nanosima boja, mahom modrih i zelenih, ali onih iz toploga dijela skale, kao i akromatskih tonova.

Kreativni proces iniciran je specifičnom tehnikom istiskivanja akrila špricom kroz tanku iglu. Sam čin kao i njegov rezultat, a to je linija, gdjegdje je intuitivan, gdjegdje predvidljiv, ponekad je geometrijski precizan, ponekad pogonjen nasumičnom organičkom energijom. Ritam linija, njihov međusobni odnos, ali i napetost koja se ostvaruje između mreže linija, sazdane u različitoj gustoći, te monokromatskih površina, pruža mnogostruka asocijativna iščitavanja. Sama autorica prepoznaje ekvilajzere, to jest mogućnost vizualizacije zvuka. Doista, sam čin građenja kompozicije slike približava se momentu suptilnoga glazbenoga komponiranja, kao i daljnjega rezoniranja prikazanih ritmova u daljnjem odrazu u vidnom, kognitivnom, a možda i u auditivnom polju promatrača.

Daljnje ulančavanje slojeva značenja ostvaruje se prelaskom na strukturu poliptiha, čime se osnovni ritam varira i otvara novim likovnim i interpretativnim pomacima. Oni se još više usmjeravaju prema mekšim, slobodnijim, organskim morfologijama, pa će stoga sama Hana te slike nazvati Polidžungle. Intrigantni raskorak u semantici naziva ciklusa otkriva njegovu višeznačnost. U određenoj mjeri ona se i dalje nadovezuje na urbane, užurbane ritmove i odnose, ali i na virtualnu stvarnost matriksa, kao i na njezinu potpunu suprotnost – prirodnu lakoću i uvjetovanost postojanja. Zapravo, koliko god pojedine sekvence, kao i cjeline, poliptisi, podržavaju taj jedan određeni sloj apstraktne naracije, toliko, ovisno o unutarnjem raspoloženju i karakteru, možemo unutar ciklusa pratiti istodobno supostojanje različitih simboličkih sadržaja. Do koliko njih ćemo doprijeti, odnosno koliko njih će doprijeti do nas, ovisi o spremnosti povlačenja u unutarnju sobu, u modroj ili nekoj drugoj boji.

Barbara Vujanović

 

Biografija autorice:

Hana Letica rođena je u Splitu 1976. godine. Diplomirala je 2001. godine slikarstvo na Accademia di Belle Arti u Firenci, u klasi prof. Gustava Giuliettija, cijenjenog firentinskog apstraktista. Bavi se slikarstvom te predaje stručne predmete na odjelu slikarstva Škole likovnih umjetnosti. Mentorica je zapaženih umjetničko-pedagoških školskih projekata u kojima je ostvarila zanimljive suradnje u različitim žanrovima umjetnosti. Premda su je obilježili profesionalni izleti u različita polja, posebno novinarstvo, godinama konstantno paralelno gradi svoj autonoman slikarski rad i artikulira svoj umjetnički jezik. Izlagala je na različitim samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Članica je HULUa Split.

 

„Španciramo Zagrebom-Susedgrad 2020.“

OBJAVLJENO: 09.07.2020 13:44

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na izložbu likovnih amatera „Španciramo Zagrebom-Susedgrad 2020.“ u Galeriji „Idealni grad“ Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad, Argentinska 5, (Gajnice). Izložbu možete pogledati od 14. srpnja do 14. kolovoza 2020. radnim danom galerije od 10,00 do 18,00 sati. Ulaz je slobodan! Izložba je partnerstvo/suradnja centara za kulturu grada Zagreba, kroz program " Programi likovnog amaterizma grada Zagreba". Ova izložba je nastala organizaciji Centra za kulturu i informacije Maksimir i Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad. Dobro nam došli!

Tomislav Šilipetar "Distance"

OBJAVLJENO: 28.05.2020 15:22

Čast nam je pozvati Vas na izložbu: Tomislav Šilipetar „Distance“ u Galeriji „Idealni grad“ Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad, Argentinska 5 (Gajnice). Izložbu možete pogledati od petka 5. lipnja do 10. srpnja 2020. godine, a možete je razgledati radnim danom galerije od 10,00 do 18,00 sati. Ulaz je slobodan!

Natječaj za izlaganje u Galeriji "Idealan grad" je otvoren od 15.5. do 3.7.2020.

OBJAVLJENO: 25.05.2020 14:42

Natječaj je otvorenza samostalne izložbe i kustoske koncepcije.