Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Tribina "Živjeti u Gajnicama"

Newsletter prijava


Klikom na kućicu potvrđujete da dozvoljavate "Centru za Kulturu i Obrazovanje Susedgrad" da koristi vaš email u svrhu slanja promotivnih i drugih obavijesti (pozivi na koncerte, izložbe, predstave i druge aktivnosti) vezanih uz rad centra putem newslettera. Vaš email biti će korišten u web aplikaciji koja je u vlasništvu treće strane, vaša email adresa osim u tu svrhu nigdje drugdje neće biti korištena. Vašu dozvolu možete povući u bilo koje vrijeme, više informacija dobiti će te u svakom budućem newsletter-u koji će biti poslan od strane centra.

Upišite broj sa slike:

Pozivamo Vas na tribinu 19.06.2020, petak u 18,30 sati  na kojoj ćemo razgovarati o životu u  našoj gradskoj četvrti, sjećanjima i znanjima o povijesti ovih prostora kao i željama i perspektivama za budući život u njima. Na tribini će sudjelovati umjetnici i umjetnice kojima će razgovori biti polazište za osmišljavanje javne umjetničke intervencije u naseljima. Tribina je dio programa Laboratorij Gajnice koji se realizira uz potporu Ministarstva kulture RH i Zaklade „Kultura nova“. Organizator tribine je umjetnička organizacija Otvoreni likovni pogon u partnerstvu s Centrom za kulturu i obrazovanje Susedgrad.

Tribina "Živjeti u Gajnicama"

Otvoreni likovni pogon – OLP je neprofitna umjetnička organizacija koja djeluje na području društveno angažirane umjetnosti i demokratizacije kulture, s težištem na umjetnosti u zajednici, umjetnosti u javnom prostoru te participativnoj umjetnosti. Misija organizacije temelji se na društveno korisnoj definiciji umjetnosti. Naša umjetnička praksa njeguje istraživački pristup, proširivanje postojećih formata i kritičku refleksiju društvenih struktura, te stavlja umjetnost u funkciju razvoja demokratičnosti društva. Transdisciplinarna je i multimedijalna, te se odvija na sjecištu umjetnosti, edukacije i društveno-političkog aktivizma. Najčešće su upravo edukacijski i emancipacijski aspekti naše prakse nosivi elementi društvene angažiranosti. Projektni rad je često vaninstitucionalan i orijentiran na ciljane skupine koje u pravilu nemaju kontakt sa suvremenom umjetnošću.

Potičemo dijalog u zajednici i na licu mjesta, posvećujući se problemima od javnog i lokalnog interesa. Zalažemo se za pluralizam mišljenja i javne rasprave. Nastojimo poticati i razvijati (samo)osnaživanje sudionika/ca naših projekata, te uvažiti njihove ukuse i estetske preferencije. Nismo skloni apstrakciji i ne vjerujemo u tzv. remek-djela, nego stvaramo aktivistički pragmatično, društveno aktivno, lako razumljivo, orijentirano prema praktičnim ciljevima i uočenim potrebama zajednica i društvenih skupina u kojima, i s kojima, radimo. Isto tako, nastojimo podrobno istražiti polje rada i pridonijeti stvarnim i poželjno trajnijim promjenama društvene okoline i/ili pojedinaca/ki.

Programska orijentacija OLP-a usko je vezana uz umjetničko-aktivistički rad osnivačice organizacije, Kristine Leko, koja ranim participacijskim projektima sredinom 1990-ih predstavlja u nas rijedak primjer paralelizma s pojavom new genre public arta u SAD-u (Škola gledanja, Nagrada 30. zagrebačkog salona, 1995.), dok projektom Sir i vrhnje, 2002. godine, daje rani primjer umjetničko-istraživačkog projekta u kontinuiranom odmaku od dominantnih umjetničkih struja.

Otvoreni likovni pogon osnovale su 1997. arhitektica i dizajnerica Marijana Rajčić i likovna umjetnica Kristina Leko, surađujući na edukativnim i arhitektonsko-urbanističkim projektima. Statut organizacije utvrđuje dinamično članstvo: umjetnici/e i suradnici/e su članovi organizacije za vrijeme produkcije programa. Nakon privremene stanke, organizacija djeluje kontinuirano od 2007., kada se OLP-u pridružuje umjetnik David Smithson. Do sada je na projektima OLP-a radilo 42 suradnika/ce.


Sudjeluju umjetnici/ce:

• Branimira Beranek, magistra likovne pedagogije, usmjerenje kiparstvo,
Valentina Marđetko, magistra krajobrazne arhitekture,
Petra Orbanić, magistra edukacije Likovne kulture i akademska graficarka,
Luka Pacek, student kiparstva i
Una Štalcar-Furač, plesačica suvremenog plesa

 

 

SVJETSKI DAN KULTURNE RAZNOLIKOSTI, DIJALOGA I RAZVOJA

OBJAVLJENO: 21.05.2020 13:09

Održavanjem panel diskusije, u četvrtak, 21. svibnja 2020., u prostoru Galerije „Idealni grad” od 11,00 do 12,30 sati, obilježit ćemo Svjetski dan kulturne raznolikosti, dijaloga i razvoja. Sudionici će se upoznati kroz zajedničku diskusiju s temama dijaloga, razvoja, tolerancije, mira, volonterizma i drugih značajnih vidova raznolikosti. Poticanje mladih da budu aktivni i iskažu svoje mišljenje, da nisu samo pasivni promatrači jedan je od ciljeva panela.

DANAS OBILJEŽAVAMO SVJETSKI DAN ZDRAVLJA

OBJAVLJENO: 07.04.2020 09:33

Svjetski dan zdravlja obilježava se svake godine 7. travnja pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije. Pokušava se izgraditi svijest o određenoj zdravstvenoj temi i važnosti ulaganja u zdravlje. O našem zdravlju moramo voditi računa cijele godine, a zašto ne početi danas?

Tribina:"Kako živjeti s Alzheimerovom bolesti, simptomi, dijagnostika, skrb i liječenje?"

OBJAVLJENO: 20.01.2020 10:24

Alzheimerova bolest (AB) predstavlja enigmu suvremene medicine. Na tribini koja će se održati u srijedu, 29.1.2020. u 19,00 sati saznajte o simptomima, dijagnostici, liječenju i skrbi. Voditeljica dr.sc. Sanja Devčić, dr. med. psihijatar, subspecijalista biologijske psihijatrije, Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", Služba za mentalno zdravlje osoba starije životne dobi.