Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Recentni izbor raspela u suvremenom hrvatskom kiparstvu iz Zbirke Ljevaonice umjetnina Ujević

Newsletter prijava


Klikom na kućicu potvrđujete da dozvoljavate "Centru za Kulturu i Obrazovanje Susedgrad" da koristi vaš email u svrhu slanja promotivnih i drugih obavijesti (pozivi na koncerte, izložbe, predstave i druge aktivnosti) vezanih uz rad centra putem newslettera. Vaš email biti će korišten u web aplikaciji koja je u vlasništvu treće strane, vaša email adresa osim u tu svrhu nigdje drugdje neće biti korištena. Vašu dozvolu možete povući u bilo koje vrijeme, više informacija dobiti će te u svakom budućem newsletter-u koji će biti poslan od strane centra.

Upišite broj sa slike:

Čast nam je pozvati Vas na izložbu „Recentni izbor raspela u suvremenom hrvatskom kiparstvu iz Zbirke Ljevaonice umjetnina Ujević” u Galeriji „Idealni grad“ Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad, Argentinska 5 (Gajnice). Izložbu možete razgledati od 15. prosinca 2021. do 14. siječnja 2022. godine, radnim danom galerije od 10,00 do 18,00 sati. Ulaz je slobodan! Dobro nam došli! Molimo Vas da se prilikom programa pridržavate epidemioloških mjera zaštite od COVID-19, u skladu s Odlukom Stožera civilne zaštite Grada Zagreba.

Recentni izbor raspela u suvremenom hrvatskom kiparstvu iz Zbirke Ljevaonice umjetnina Ujević

I ovom izložbom nastavlja se uspješna suradnja Galerije Idealni grad i Ljevaonice umjetnina Ujević. Naime, već godinama u ovom izložbenom prostoru Ljevaonica umjetnina Ujević predstavlja hrvatskoj kulturnoj javnosti u recentnom izboru kiparska djela iz svojega bogatog fundusa. Stoga se može tvrdnju o uspješnoj suradnji dviju institucija potkrijepiti ne samo brojnim djelima istaknutih kipara nego i temporalnom sastavnicom jer je riječ o dužem vremenskom razdoblju za koje se može kazati da ima i tradicijska obilježja. Upravo na tim činjenicama koncipirana je i ova izložba koja rječito i utemeljeno govori u prilog dugogodišnjoj suradnji, te, stoga, bez pretjerivanja konstatiramo da ima zapažen odjek u kulturnom ozračju grada Zagreba dajući vrijedan prinos njegovoj izložbenoj djelatnosti. Kad podsjećamo da je Ljevaonica umjetnina Ujević integralni čimbenik u izložbenom programu Galerije Idealni grad tada valja skrenuti pozornost i na činjenicu da je razlog tome što svaka nova prezentacija iz fundusa otkriva i novi pogled na suvremeno hrvatsko kiparstvo u njegovim vrhunskim ostvarenjima odlivenim i oblikovanim u bronci i drugim metalima. Drukčije rečeno, svaka izložba u Galeriji Idealni grad nije samo dobra prigoda da se bolje upoznaju kiparska djela iz Zbirke Ljevaonice umjetnina Ujević nego i percipira jedinstveno umijeće lijevanja kiparskih djela u bronci. A upravo je to umijeće lijevanja bronce stvaralačko prožimanje, odnosno, kreativna suradnja s kiparima i uzvisilo autoritet Ljevaonice u respektabilnu profesionalnu instituciju u užem i širem kontekstu, dakle, u domicilnom prostoru, to jest, u suvremenoj hrvatskoj kulturi. i, s referentnim djelima i u europskom kulturnom miljeu.

Kiparska djela postavljena na izložbi Raspela u suvremenom hrvatskom kiparstvu otkrivaju da je produkcija na toj velikoj i važnoj kršćanskoj temi iznimno privlačna suvremenim kiparima o čemu najbolje govore sama djela u izložbenom prostoru. Isto tako valja spomenuti da je suradnja Ljevaonice s najistaknutijim suvremenim hrvatskim kiparima utjecala na produkciju potvrđujući visoku razinu majstorskoga umijeća lijevanja u bronci najzahtjevnijih kiparskih formi. Morfološka razvedenost i stilska raznovrsnost razvidna u izloženim kiparskim djelima podvlači činjenicu koju sam smatrao potrebnim istaknuti već u prvim rečenicama ovoga teksta da je kršćanska tema Raspela intrigantan kiparski izazov ( i ne samo kiparski!) nego i u drugim jezicima i medijima što čitamo u hrvatskoj i europskoj impresivnoj baštini. Naime, ta je činjenica amalgamirana u velikim stilskim slogovima koje listamo kroz povijest umjetnosti kao i u samim temeljima moderne umjetnosti te u djelima suvremenih umjetnika različitih autorskih obilježja.

Upravo to potvrđuju petnaest suvremenih hrvatskih kipara svojim djelima postavljenim u izložbenom prostoru Galerije Idealni grad u kojima se prepoznaju njihova autorska obilježja u širokom rasponu od suvremenih klasika počev od Stipe Sikirice i istaknutog kipara tradicijskoga oblikovnoga postupka Krune Bošnjaka. Crtu kontinuiteta podvlače autori koji su klasično kiparsko oblikovanje snažnije proželi suvremenom interpretacijom: Miro Vuco, Kuzma Kovačić , Mile Blažević, Kažimir Hraste, Mladen Mikulin, Petar Barišić... i, dakako, i oni autori koji su bliskim kiparskim načelom motiv Raspela koncepcijski razvijali u svojim kiparskim formama: Anđelko Odak, Petar Ujević, fra Joakim Jaki Gregov... Obnovljenim tradicijskim zanosom i kiparskim umijećem oblikovali su motiv Raspela Petar Dolić, Ilija Skočibušić, Stjepan Divković i Tomislav Kršnjavi unoseći svojim djelima vrijedan prinos kiparskim vrijednostima. Različitim kiparskim postupcima autori su oblikovali forme na tradicijskom kiparskom načelu ne potirući njegove premise nego su ih invencijom osnažili, dakle, kiparsku matricu nisu ponavljali, nego obnovili, stoga su, valja naglasiti, novim pristupom starom postupku stvarali nove likovne vrijednosti suvremenog hrvatskog kiparstva.

Milan Bešlić

 

Recentni izbor raspela u suvremenom hrvatskom kiparstvu iz Zbirke Ljevaonice umjetnina Ujević

„ORAŠAR“- IZLOŽBA POLAZNIKA „LIKOVNOG ATELIJERA“

OBJAVLJENO: 17.12.2021 10:50

Izložbu „Orašar“ naših najmlađih Susedgrađana, polaznika „Likovnog Atelijera“ možete pogledati od 20.12. do 20.1.2022. godine u Centru za kulturu i obrazovanje susedgrad, Argentinska 5, svakim radnim danom od 10 do 18 sati i u našoj online foto galeriji. Marljive kreativne ručice oslikale su orašare koji potječu iz njemačke tradicije, imaju dugu povijest staru nekoliko stotina godina, a služili su za drobljenje oraha i drugih orašastih plodova. Vjerovalo se da orašari donose sreću obiteljima i štite njihov dom. Koristili su se tijekom svečanijih ručkova i večera, i to za desert. Naime, deserti su tada, u 13. stoljeću, obično uključivali grickanje lješnjaka i oraha, a za njihovo razbijanje trebala je naprava baš poput orašara. Kako su se lješnjaci i orasi skupljali tijekom jeseni, tradicionalno su se jeli tijekom zimskih mjeseci, a samim time orašar se počeo povezivati s blagdanima. No prvotni orašari imali su samo uporabnu funkciju i bili su napravljeni od metala. Kasnije su se počeli izrađivati drveni, i to u obliku ptica i drugih životinja, a tek u 17. stoljeću zadobili su oblik vojnika koji danas poznajemo. Balet “Orašar” kojeg je skladao Petar Iljič Čajkovski, popularizirao je figure orašara.

POZIV NA ONLINE IZLOŽBU FOTOGRAFIJA „BOŽIĆNE JASLICE“

OBJAVLJENO: 16.12.2021 15:44

Fotografirajte Vaše božićne jaslice i pošaljite nam fotografiju do 10.1.2022. godine i uključite se u online izložbu fotografija „BOŽIĆNE JASLICE“! U božićno vrijeme posebno nam je drag prizor jaslica pred koje smo mnogo puta dolazili kako bi lakše predočili događaj božićne noći. Nekada su se jaslice radile od gline, drveta, a nalazile su se samo u crkvama. Danas su našle mjesto ispod gotovo svakog božićnog drvca. U jaslicama su likovi Isusa, Marije, Josipa, pastira, mudraca i njihove pratnje, zatim vola, magarca te ovca i deve. Svaki lik u jaslicama imaju svoje značenje, stoga pusti mašti na volju i budi dio online izložbe. Fotografske uratke pošaljite na mail adresu: petra@czkio-susedgrad.hr ili ivana@czkio-susedgrad.hr a mi ćemo ih objaviti u našoj online galeriji na Facebook i web stranici Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad.

Vukovar – grad koji vječno stoji

OBJAVLJENO: 12.11.2021 10:55

Studeni je mjesec koji je obilježio hrvatsku povijest i koji će ostati kao jedan od najtužnijih mjeseci zbog tragedije koja se dogodila 1991. godine u hrvatskom herojskom gradu Vukovaru. Povodom dana sjećanja na žrtvu Vukovara koji se tradicionalno obilježava 18. studenog u počast poginulim, stradalim i nestalim osobama koje su izgubile život u Domovinskom ratu s našim najmlađim Susedgrađanima, polaznicima „Likovnog Atelijera“ pripremili smo izložbu likovnih radova koja prožima motive Vukovara i vučedolske kulture pod nazivom „Vukovar – grad koji vječno stoji“. Izložbu možete pogledati od 12.11. do 26.11.2021. godine svakim radnim danom na prvom katu Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad, Argentinska 5, Gajnice. Ulaz je slobodan! Dobro nam došli!