Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

18. Festival znanosti u Susedgradu – 2021.

Newsletter prijava


Klikom na kućicu potvrđujete da dozvoljavate "Centru za Kulturu i Obrazovanje Susedgrad" da koristi vaš email u svrhu slanja promotivnih i drugih obavijesti (pozivi na koncerte, izložbe, predstave i druge aktivnosti) vezanih uz rad centra putem newslettera. Vaš email biti će korišten u web aplikaciji koja je u vlasništvu treće strane, vaša email adresa osim u tu svrhu nigdje drugdje neće biti korištena. Vašu dozvolu možete povući u bilo koje vrijeme, više informacija dobiti će te u svakom budućem newsletter-u koji će biti poslan od strane centra.

Upišite broj sa slike:

Tema ovogodišnjeg Projekta „Grad i okoliš“ – Festival znanosti u Susedgradu 2021. je „Kultura znanosti”. Festival znanosti je program čija je svrha približiti i informirati javnost o aktivnostima i rezultatima iz područja znanosti, poboljšati javnu percepciju znanstvenika te motivirati mlade ljude za istraživanje i stjecanje novih znanja. Centar za kulturu i obrazovanje Susedgrad i ove godine sudjeluje u Festivalu znanosti svojim programima: 12.5.2021. tribina Krešimir Mišak „Koliko je tvrd, a koliko rastezljiv rub znanosti” u velikoj dvorani Centra uz predočenje ulaznice; te u virtualnom obliku na Facebook, Instagram, YouTube, i web stranici Centra: likovno-znanstvena radionica na temu „Gradovi budućnosti” za dob 10+ i oline video predavanje: „Zašto obilježavamo Dan planeta Zemlje – kratki uvod u ektovizam” prvenstveno namijenjen za osnovne škole i eko grupe.

Krešimir Mišak: Koliko je tvrd, a koliko rastezljiv rub znanosti

 

FESTIVAL ZNANOSTI U SUSEDGRADU 2021.


Tribina:

"KOLIKO JE TVRD, A KOLIKO RASTEZLJIV RUB ZNANOSTI"

Gost tribine: Krešimir Mišak
Voditelj tribine: Leo Prebanić

Slobodno za javnost uz predočenje ulaznice.

Krešimir Mišak – novinar, književnik i rock-glazbenik, najpoznatiji je široj javnosti kao urednik i voditelj kultne HRT-ove emisije "Na rubu znanosti", a pored toga je i nagrađivani pisac znanstvene fantastike te autor brojnih knjiga koje se stalno nalaze pri vrhu top ljestvica, a čija tematika zadire u područje teorija zavjera, misterioznosti, znanstveno neobjašnjivih pojava.

Leo Prebanić, prof., filozof i komparatist, društveni i okolišni aktivist, dugogodišnji je stručni djelatnik Centra, voditelj djelatnosti, dugogodišnji je član Zelene akcije i nekadašnji član njenih upravnih tijela, organizator i voditelj mnogobrojnih programa i akcija u zaštiti okoliša, osnivač Ekograda – Kluba promicatelja zaštite okoliša i autor nekoliko projekata iz zaštite okoliša među kojima su i projekti Otvoreno zeleno učilište i Grad i okoliš.

 

ONLINE
likovno-znanstvena radionica i predavanje

 

"GRADOVI BUDUĆNOSTI"

Online likovno-znanstvena radionica

Gotovo polovina svjetske populacije trenutačno živi u gradovima, a očekuje se da će do 2050. godine taj broj porasti na 70 posto. Ali u kakvim ćemo gradovima živjeti? U video prezentaciji saznajte što je grad i koja su njegova obilježja, koji je grad najmanji, a koji najveći, koji su problemi sve većeg širenja gradova i porasta stanovništva te koji su planovi za budućnost. Pogledajte kako je vizija gradova budućnosti inspirirala brojne umjetnike te se i sami pridružite u likovnom ostvaraju vlastitog grada budućnosti.

Zamislite grad budućnosti!
Vidite li čiste ulice, leteće automobile, robote koji obavljaju poslove umjesto nas, ili možda ne? Kako će izgledati zgrade, parkovi, dječja igrališta ili pak vrtići i škole? Hoće li gradovi lebdjeti u zraku, biti pod zemljom ili pod vodom...?
Na ova i mnoga druga pitanja možete dati odgovor svojim likovno-znanstvenim radovima na temu.
Koristite se likovnim tehnikama (crtačke, slikarske, grafičke, kiparske, tehnike digitalne umjetnosti) i njihovim kombinacijama razigrajte svoju maštu.
Na radionicu mogu se uključiti svi u dobi od 10 + godina, amateri i likovni umjetnici.
Svoje uratke pošaljite na mail adresu: vedran@czkio-susedgrad.hr ili ivana@czkio-susedgrad.hr koji će biti objavljeni u online galeriji na Facebook i web stranici Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad.
Broj radova nije ograničen!
 

"ZAŠTO OBILJEŽAVAMO DAN PLANETA ZEMLJE"

Kratki uvod u ekoaktivizam


Predavač: Leo Prebanić

Predavanjem na temu "Zašto obilježavamo Dan planeta Zemlje - kratak uvod u ekoaktivizam" učenici od petog do osmog razreda osnovne škole te eko grupe osnovnih škola s područja Susedgrada mogu naći odgovore na mnoga pitanja vezana uz zaštitu okoliša i ekologije te što konkretno u svakodnevnom životu možemo činit da zaštitimo okoliš.
 
Link prezentacije: PREUZMI OVDJE (PDF)

Zdrav planet je osnova za zdravlje i dobrobit svih ljudi, životinja i biljaka. Klima i zaštita okoliša su stoga važniji nego ikad: samo ako danas zaštitimo naš planet, prirodu, jedinstvenu floru i faunu.

22. travnja obilježavamo Dan planeta Zemlje.

Mnoge stvari tijekom ove korona krize više ne možemo raditi. Hoće li nas ova pandemija naučiti neke važne lekcije? Zašto, onda, ne bismo maštali o boljem svijetu? Možemo li djelovati i spasiti naš planet?

Zbog pandemije bile su zatvorene mnoge tvornice i promet je značajno smanjen radi čega se zrak u velikim gradovima pročistio. Životinje su se ohrabrile i počele češće navraćati u ljudska naselja koja su bila pusta zbog karantene. Uvidjeli smo i važnost uzgajanja vlastite hrane...

Tema predavanja obuhvaća povijest, sadašnjost i budućnost ekološkog aktivizma. Predavanje će pojasniti mladima zašto je ekološki aktivizam važan i kako se može uključiti te pri tome zabaviti, učiti poboljšati vlastito zdravlje i živjeti bolje.

Koje su sve znanstvene discipline uključene u zaštitu okoliša i zašto je znanost o okolišu disciplina koja će odlučivati o ljudskoj civilizaciji.

Naglasak predavanja je motiviranje mladih na djelovanje, uključivanje u ekološke inicijative i inicijative za zaštitu okoliša i povećanje interesa za prirodne znanosti.

 

Fotografijom kroz svemir

OBJAVLJENO: 06.05.2022 13:16

U sklopu Festivala znanosti u Susedgradu 6.5.2022, petak, od 10,00 do 12,00 sati održano je predavanje za osnovne škole „Fotografijom kroz svemir”.

Festival znanosti u Susedgradu 2022.

OBJAVLJENO: 28.04.2022 19:59

Tema ovogodišnjeg Projekta „Grad i okoliš“ – Festival znanosti u Susedgradu 2022. je „Život. Festival znanosti je program čija je svrha približiti i informirati javnost o aktivnostima i rezultatima iz područja znanosti, poboljšati javnu percepciju znanstvenika te motivirati djecu i mlade za istraživanje i stjecanje novih znanja. Centar ove godine sudjeluje u Festivalu znanosti svojim programima: 6.5. (petak): „Fotografijom kroz svemir” s predavačem Sašom Nuićem iz astronomskog društva Beskraj – organizirano za osnovne škole; 7.5. (subota) u 11,00 sati ekološka kazališna predstava za djecu „Naš zeleni svijet” Kazališne družine Smiješko, dob 3+, cijena ulaznice 30,00 kn. Ulaznice možete kupiti u Centru svakim radnim danom od 10,00 do 18,00 sati; 12.5. (četvrtak) znanstveno-popularna radionica uz predavanje i kviz znanja: Nikola Tesla „Čovjek koji je stvorio 20. stoljeće” namijenjeno za djecu od 6 do 12 godina, radionica je besplatna. Prijaviti se možete u Centru ili na info@czkio-susedgrad.hr. 10.5. (utorak) od 16,00 sati sa udrugom ”Svijet oko nas” smo na Podsusedskom trgu (ispred knjižnice Podsused) sa znanstveno-popularnom radionicom na temu boja „Kamaleon iz čaše i svijet boja”. Dobro nam došli!

Ne sudi knjigu po koricama - obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige

OBJAVLJENO: 25.10.2021 16:15

Centar za kulturu i obrazovanje Susedgrad u suradnji s Udrugom „Nova stranica Zagreb” u petak, 22.10.2021. održao je program „Ne sudi knjigu po koricama” povodom obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige u svrhu razvijanja senzibiliteta prema književnom stvaralaštvu i promoviranju hrvatskih autora U prostoru Centra bile su izložene knjige zamotane u neproziran papir na kojem su bile navedene dvije do tri smjernice. Same knjige nisu bile vidljive te je posjetitelj po nasumičnom odabiru ili po smjernicama mogao odabrati jednu knjigu. Knjige su bile nove, nečitane, različitih žanrova s naglaskom na isključivo hrvatskim autorima.